• July 13, 2024

De werking van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een belangrijk onderdeel van duurzame energie-opwekking. Ze worden steeds vaker gebruikt, omdat ze een schoon en hernieuwbaar alternatief zijn voor fossiele brandstoffen. In dit artikel leer je hoe zonnepanelen werken en waarom ze zo populair zijn.

Hoe zonnepanelen werken

De zon is een onuitputtelijke bron van energie. Zonnepanelen werken door die energie om te zetten in elektriciteit. Het licht van de zon wordt vastgehouden door fotovoltaïsche cellen in het zonnepaneel. Deze cellen halen elektronen uit een dun laagje silicium en creëren zo stroom.

Voordelen van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben vele voordelen. Ze helpen bij het besparen van energiekosten, verminderen de uitstoot van schadelijke stoffen en maken gebruik van een hernieuwbare energiebron. Bovendien zijn ze eenvoudig te installeren en onderhouden.

Nadelen van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn niet goedkoop. In sommige gevallen kan het aantal panelen dat je nodig hebt om je huis volledig te laten draaien op zonne-energie duurder uitvallen dan wat een dakkapel of een andere vorm van energiezuinige verbetering aan je huis zou kosten.

Om optimaal te functioneren, hebben zonnepanelen directe zonlicht nodig. Als je in een gebied woont waar er weinig tot geen direct zonlicht is, kan dit betekenen dat de panelen niet voldoende stroom opwekken om je huishouding draaiende te houden.

Soorten zonnepanelen

Zonnepanelen komen in vele soorten en maten. Sommige zijn bedoeld voor gebruik op het dak van een huis of een bedrijf, terwijl andere types zonnepanelen worden gebruikt in industriële toepassingen.

Er zijn twee hoofdtypen zonnepanelen: monokristallijn en polykristallijn. Monokristallijn zonnepanelen zijn gemaakt van een enkele, ononderbroken laag kristal. Polykristallijn zonnepanelen worden gemaakt van meerdere lagen kristal die samengeperst zijn tot één plaat. Zowel monokristallijn als polykristallijn panelen worden gemaakt van silicium, dat de meest voorkomende semi-conductormateriaal is.
Zonnepanelen kunnen ook worden verdeeld in twee categorieën: dunne film en zwaar verzinkte panelen. Dunne-film zonnepanelen zijn gemaakt van dunne lagen materialen zoals cadmium telluride, amorfe silicium of CIGS (copper indium gallium selenide). Zwaar verzinkte zonnepanelen zijn gemaakt van een dikkere laag van semi-conductormaterialen en hebben een hogere efficiëntie dan dunne-film panelen.

Zonnepaneel subsidies

De Nederlandse overheid biedt verschillende soorten subsidies aan huiseigenaren die zonnepanelen willen aanschaffen. Het doel van deze subsidies is om het gebruik van schone en hernieuwbare energie te stimuleren. Er zijn twee hoofdtypen subsidie: de SDE+ (Stimulering Duurzame Energieproductie) en de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie).

De SDE+ is een terugkerende subsidie, waarbij huiseigenaren jaarlijks een vast bedrag ontvangen voor elke kilowattuur (kWh) die ze opwekken met hun zonnepanelen. De hoogte van de SDE+ wordt ieder jaar bepaald door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en is afhankelijk van de prijs van elektriciteit op de markt. In 2020 was de SDE+ 0,19 euro per kWh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *